Creatieve coaching, wat is het?

Als creativiteitscoach help ik mensen hun creativiteit (weer) aan te boren en het te gebruiken als positieve kracht in hun leven. Het leert je speels en vindingrijk te zijn, en geeft je zelfvertrouwen bij het vormgeven van je eigen leven. Daarnaast is het een geweldig hulpmiddel voor het verwerken en transformeren van oude emoties en patronen.

Het is een veilige manier om te leren je over te geven, en meer te vertrouwen op je gevoel en je impulsen.

 

Vanaf september 2018 kun je bij mij schilderen of boetseren vanuit deze principes. Ik maak gebruik van toeval en associatie zodat je spelenderwijs beelden kunt laten "verschijnen". Dit lijkt wel wat op wat er gebeurt als je droomt of dagdroomt. Zoals naar de wolken staren en daar een dier of mensfiguur in herkennen.

Dit creatieve vermogen hebben we gelukkig allemaal, hoewel we er niet allemaal even makkelijk bijkunnen. Daarom begeleid ik je stap voor stap en gaan we samen op onderzoek uit in je beeldenwereld. Je houd altijd zelf de regie, vooral belangrijk als er dingen boven komen die gevoelig zijn.

 

Mijn creatieve coaching is geschikt voor jong en oud, er is geen ervaring of voorkennis vereist. Als je wel ervaring hebt met schilderen of boetseren vergt het misschien enige omschakeling, maar ook dat is geen probleem. De lessen en sessies vinden plaats in het Yoga Libra Huis in Kampen.

 

Er zijn twee vormen waaruit je kunt kiezen:

 

*duolessen, 2,5 uur, €35 p.p.

*individuele sessies, 1,5 uur, €65

Prijzen inclusief materiaalkosten

 

Duolessen schilderen of boetseren volg je, uiteraard, met z'n tweeën, het liefst met iemand met wie je een goede band hebt. Een duoles gaat vooral over lekker samen creatief bezig zijn en ondertussen nog iets opsteken over jezelf ( en de ander!).

Een individuele sessie schilderen of boetseren is echt gericht op dat wat nu in jouw leven aandacht nodig heeft, of op het ontdèkken van wat je nu in je leven nodig hebt. Alle ruimte voor jou dus.

Misschien wel belangrijk om te beseffen: schilderwerken kun je mee naar huis nemen, maar het geboetseerde kan wel worden gefotografeerd, maar niet bewaard. Je mag het mee naar huis nemen, maar het zal waarschijnlijk niet kunnen worden gebakken, omdat daar bepaalde voorwaarden aan zitten waar wij ons niet mee bezig houden( luchtbellen en dergelijke). Ik kan je wel tips en aanwijzingen geven hoe je iets kunt boetseren dat wel gebakken kan worden. Ook kan ik  je thuis begeleiden bij het maken van zo'n werkstuk.


Zowel de duolessen als de individuele sessies worden altijd afgesloten met een gesprekje over wat er is ontstaan, en welke betekenis dat voor jou heeft.


Twee voorbeelden van een Creatieve sessie.

Petra (45) is hoogsensitief. Ze is veelzijdig, intelligent en succesvol in haar werk, maar worstelt met gevoelens van onzekerheid en de neiging zich teveel weg te cijferen. Ook kan ze moeilijk besluiten nemen. Dit heeft zijn oorsprong in haar jeugd, toen haar ouders haar nodig hadden als steun en houvast.

Tijdens deze sessie beginnen we met de handen te schilderen, de ogen gesloten.

De eerste vlekken suggereren voor haar een gezicht. We zien vooral twee ogen. Uiteindelijk blijkt het gezicht voor een groot deel door windsels te zijn omwonden, een vrouw die haar stem kwijt is, niet mag spreken. Via een visualisatie maakt Petra contact met de vrouw op het papier en wordt ze zich bewust van dit deel van haarzelf. Dit helpt haar te voelen hoe zeer ze genoeg heeft van die rol, en maakt de weg vrij voor haar boosheid. Dit maakt een heleboel energie vrij en ze voelt zich uiteindelijk een stukje weerbaarder.

 

Tom (35) is als kind gescheiden geweest van zijn moeder en is deels opgegroeid in pleeggezinnen. Hij worstelt met gevoelens van woede en onmacht. Ook beseft hij dat hij het gevoel heeft zich (teveel) te moeten aanpassen en hij moet altijd erg zijn best doen van zichzelf. In deze sessie beginnen we ook weer met de handen, en met de ogen dicht. Hij maakt krachtige bewegingen en er ontstaat een veeg die hem doet denken aan een draak. Als hij de kop gaat uitwerken wordt die kleiner en krijgt een felle uitdrukking. De draak valt uiteen in twee dieren, een springende aap en een zwemmende krokodil. De aap valt woest de krokodil aan, en Tom ontdekt in het water bij de krokodil een andere, hulpeloze aap. De aanval is dus vooral om deze aap te verdedigen. Voor Tom is het erg bevredigend om de boze aap te schilderen, hij besteed er veel aandacht aan en de aap straalt van energie en ziet er prachtig uit. Het wordt hem duidelijk dat de twee apen twee kanten van dezelfde medaille zijn, de woede en de onmacht. Het geeft hem weer wat meer lucht, dat hij zijn woede vrij heeft kunnen laten stromen, en hij voelt zich lichter en minder geneigd somber te worden.

 

Dit zijn voorbeelden uit mijn praktijk, de namen en persoonlijke gegevens zijn veranderd omwille van de privacy.

 

Over mezelf.

 

Als hoogsensitief persoon is het creëren van dingen voor mij altijd iets essentieels geweest. Mijn innerlijk leven is bij vlagen belangrijker voor me geweest dan mijn uiterlijke bestaan. Ik ben ook altijd heel nieuwsgierig geweest naar de innerlijke wereld van andere mensen. Naar dat deel van elkaar waar we niet kunnen komen en waar we maar weinig van laten zien aan anderen.

Ik heb veel tijd nodig gehad om mijn eigen "handleiding" te ontdekken, en tijdens deze zoektocht is schilderen voor mij hèt middel geweest om mezelf te leren kennen en te ontwikkelen. (En ik heb gelukkig ook hulp gehad van een paar hele fijne therapeuten.) ik was  zo onder de indruk van dit proces dat ik vanaf toen de behoefte voelde om anderen deze weg ook te wijzen. Zodoende heb ik de laatste 20 jaar geregeld op allerlei manieren met mensen geschilderd. Daardoor heb ik hen kunnen helpen met het op gang brengen van hun eigen proces. Het blijft voor mij een heel bijzondere ervaring om dat samen te beleven. Tussen 2004 en 2008 heb ik cursussen associatief schilderen gegeven, die bedoeld waren om mijn leerlingen te laten ervaren wat creativiteit inhoudt, hoe je het kunt voeden en hoe dat je leven positief kan beïnvloeden.


Hieronder enkele voorbeelden hoe het werken vanuit associatie kan verlopen.